Diabene - ravintolisä - diabetes
Lasten ummetus

Ainakin viidesosa lapsista kärsii toiminnallisesta ummetuksesta. Lapsella on ummetusta jos hän ulostaa harvemmin kuin joka kolmas päivä, ulosteet ovat suuria ja kovia, jos wc käynnit kestävät pitkään tai jos ulostaminen on kivuliasta. Myös vatsakipu, yökastelu ja tuhriminen johtuvat monesti ummetuksesta.

Leikki-ikäiset eivät aina malta käydä WC:ssä tai juoda tarpeeksi. Pidättely johtaa usein ummetukseen ja siksi ummetuksen hoidossa säännölliset WC-tavat ovat ensisijaisen tärkeät. Myös lapsen riittävästä nesteensaannista tulee huolehtia kun lapsella on ummetusta. Liikunnan lisääminen ja asianmukainen ruokavalio ovat myös tärkeitä lapsen ummetuksen hoidossa.

Lapsen ummetuksen hoitoon kannattaa puuttua ajoissa, sillä pitkittyessä ummetus voi johtaa vaikeasti hoidettavaan tilanteeseen. Ummetuksen hoidon tueksi saatetaan tarvita lääkitystä. Nyrkkisääntönä lasten ummetuksen hoidossa voidaan pitää sitä, että hoidon tulee jatkua kaksi kertaa yhtä kauan kun oireita on jatkunut.

Lähde: Kolho K-L, Grönlund J, Kalliomäki M, Lähdeaho M-L, Ruuska T. Lasten ummetus. Suomen Lääkärilehti 40/2010.

 
 

 
Norgine      Sabora
 
157282 | Copyright © 2024 Movicoljuniorplain.fi sivustot omistaa Norgine A/S yhteistyönä Suomessa Sabora Pharma Oy:n kanssa